הדו"ח השנתי 2018

דוח שנתי 2018

1 ינואר 2018 - 31 דצמבר 2018

שותפים ותורמים יקרים,

השנה, מלאו ללקט ישראל חמש-עשרה שנים. כיאה לגיל הארגון אנו עדיין ארגון צומח, עם זהות ברורה אך מתפתחת, בועט ובודק גבולות – ממש כמו בני העשרה.

בהתבוננות באחת עשרה השנים שחלפו מאז הצטרפותי למשפחת לקט ישראל, מאז שפעלנו מתוך לול תרנגולות קטן עם שני חדרי קירור בגודל של ממ”ד ממוצע, אני חש גאה על המקום שבו הארגון נמצא היום.

מהלול לכנסת ישראל. בסוף חודש אוקטובר עבר החוק לעידוד והצלת מזון שיזמנו והובלנו עם קבוצת חברי כנסת. הדרך התחילה אמנם לפני כעשור, אך הבשילה בשנים האחרונות ובאמצעות תמיכה משמעותית של קבוצת חברי כנסת ואחרים, הצלחנו לחוקק חוק משמעותי שיעודד הצלת מזון בישראל. ההתפתחות של הארגון והתגברות השיח והמודעות הציבורית להצלת מזון וחשיבותו לצמצום הפערים החברתיים, אפשרה ללקט ישראל להגיע להישג משמעותי בארץ, וגם בעולם.

מהלול למרכז לוגיסטי מתקדם. המרכז הלוגיסטי שלנו כולל  1,900 מ"ר אשר נבנו מחדש בשנת 2015, לאחר שריפה שהתרחשה בשל קצר חשמלי. במרכז שלושה חדרי קירור בעלי קיבולת אחסון של 120 טון של תוצרת בקירור מתוך שטח כולל שבו ניתן לאחסן 300 טון של תוצרת.

אני זוכר את קצב הסחורה הנכנסת למחסן לפני אחת עשרה שנים – היינו מאושרים כשהצלחנו להגיע ל-150 טון בחודש של תוצרת חקלאית טרייה. היום אנו עומדים על קצב שנע בין 1,200-2,000 טון בממוצע לחודש. שטח האחסון ויכולות הקירור מאפשרות לנו להכניס תוצרת נוספת ולפתח חלוקה מסודרת, יעילה ונרחבת.

מהלול לארגון. בימי ההתהוות הראשונים התנהלנו כמו משפחה, מאורגנת אך מחוברת בעיקר בקשרים אישיים ורגשיים. גם היום אנו משתדלים להיות מחוברים לאותה מציאות שהיוותה יצרה את הארגון, אך נוסף המימד המקצועי הבלתי מתפשר. מעמותה קטנה של 20 עובדים הפכנו לארגון של 105 עובדים מקצועיים ונאמנים, חדורי מוטיבציה לעשות את השינוי. סינרגיה בין המחלקות, שיתופי פעולה ויעדים מאתגרים – זו הדרך שלנו להצליח בעודנו זוכרים היטב את החזון ומטרות הארגון. ארגון חברתי עם טוויסט עסקי מובהק.

ומה בהמשך? נמשיך להמציא את עצמנו מחדש בכל מוקדי הפעילות שלנו. נמשיך לחדש עם רעיונות שחלקם יקרמו עור וגידים לכדי מעשה וחלקם ישמרו במגירה להזדמנויות אחרות. נמשיך לעשות עוד ממה שאנחנו עושים באופן יעיל ובשיטות מתקדמות תוך שילוב הטכנולוגיה המתאימה. נמשיך להעז ולהיות יצירתיים. נמשיך לדרוש, נמשיך להוביל.

והכל – לטובת אלה שאנחנו מחויבים לעזור להם. זה כבר לא “אם אפשר” או “כשיתאפשר” – זה אפשרי וזו המחויבות שלנו.

גידי כרוך
מנכ”ל לקט ישראל'

לקט ישראל במספרים

עובדים
עמותות
כלי רכב להובלת מזון
מ"ק נפח הקירור
מ"ר שטח אחסון ותפעול
אספקת מזון ללמעלה מ-175,000 נזקקים
ש"ח הוצאות
ערך כספי של המזון שנתרם
ק"ג של מזון המסופק

* הערכה. נתוני דו”ח לא מבוקר

עיקרי הפעילות למען הקהילה 2018

עיקרי הפעילות 2018

לקט ישראל מובילים לשינוי

החוק שישנה את פעילות הצלת המזון בישראל

ארגון לקט ישראל פועל לקידום יוזמות חקיקה המאפשרות את הרחבת פעילות הצלת המזון, למען עשרות אלפי נתמכים.

כדי לקדם יוזמות אלו פועל הארגון להרחבת מודעות גם בקרב נבחרי הציבור. כחלק מפעילות זו משתתפים נציגי הארגון בדיוני ועדות רלוונטיות, יוזמים פגישות עם שרים וחברי כנסת ומקיימים סיורים בלב ליבו של הארגון, במרכז הלוגיסטי. כל זאת, במטרה שיאמצו ויישמו את המלצות ‘דו”ח אובדן המזון והצלת המזון בישראל’ באמצעות יוזמות חקיקה בפרט והעלאת הנושא לסדר העדיפויות הלאומי ככלל.

עם השנים, גדלה האוכלוסייה הסובלת מאי ביטחון תזונתי, עמה נמנים משפחות וילדים רבים. יחד עם זאת, גופים שעוסקים בתחום המזון, כגון: אולמות אירועים, חברות הסעדה, חדרי אוכל במפעלים ובתי מלון נמנעים מלתרום עודפי מזון ומעדיפים להשליכם לפח האשפה, מתוך חשש שתוטל עליהם אחריות אזרחית או פלילית במקרה של נזק שייגרם מהמזון שנתרם.

לאחר שנים של עבודה אינטנסיבית, מול שרים, חברי כנסת וצוותים מקצועיים של משרד המשפטים, משרד הבריאות ומשרד הרווחה, נחקק החוק ‘לעידוד הצלת עודפי מזון’ באוקטובר 2018.

החוק פוטר את כל השרשרת הלוגיסטית מאחריות אזרחית ופלילית מתורם המזון, דרך העמותות כישות משפטית, העובדים והמתנדבים בעמותות, כל עוד עמדו בתנאי בטיחות המזון כפי שקובע משרד הבריאות.

חשיבות החוק ל’עידוד הצלת עודפי מזון’ היא עצומה. החוק פותח פתח למאות ארגונים וחברות עסקיות להצטרף למהלך. החברות והארגונים הללו כיום אינם לוקחים חלק בתרומות מזון בשל חוסר הוודאות לגבי הגנה מפני תביעות. ההערכה היא שהחוק ישלש את היקף תרומות המזון וירחיב את פעילות הצלת המזון. זוהי הזדמנות לתת מענה לחוסר הביטחון התזונתי ולצמצם פערים חברתיים בישראל. “זה כבוד גדול עבורי להיות חלק מהארגון שיזם ודחף את החוק. אנו בלקט ישראל נמשיך לפעול כדי להמשיך ולסלול את הדרך לפעילות הצלת המזון בישראל” משתף גידי כרוך בהתרגשות.

בכך, מדינת ישראל מצטרפת למועדון ייחודי ומצומצם של חמש מדינות בעולם שכבר חוקקו את החוק, הידוע בכינויו גם כ”חוק השומרוני הטוב”. החוק נחקק בכנסת בהובלתו של חבר הכנסת אורי מקלב וחברי כנסת נוספים: אורלי לוי-אבקסיס, חיליק בר, מוטי יוגב ושולי מועלם, ובזכות דחיפתו של ח”כ אלי אלאלוף יו”ר ועדת עבודה רווחה ובריאות. ח”כ מקלב סיפר בהתלהבות: “החוק הזה יעשה מהפכה בכל נושא השמדת מזון מבתי מלון, מסעדות, אולמות שמחה, שירותי קייטרינג וכו’… אנחנו רוצים שבמקום שהאוכל יושלך לאשפה הוא יגיע לנזקקים…”.

הארוחות המבושלות המוצלות משנות את חייהם של רבים באוכלוסיה: משפחות נתמכות, ילדים ובני נוער בסיכון וניצולי שואה כאחד. נועם לוזון, תלמיד כיתה י”ב בבי”ס אורט בית הערבה בירושלים, מקבל מידי יום ארוחת צהריים מבושלת ומשתף: “לפני שקבלנו את המזון המבושל מלקט ישראל בקושי אכלתי במהלך היום. הייתי רעב והיה לי קשה מאוד להישאר מרוכז בלימודים הנמשכים עד שעות אחר הצהריים.” נועם ממשיך ומסביר: “ארוחות הצהריים הן ארוחות טעימות ומשביעות. הן עוזרות לי לשמור על ריכוז במהלך השיעורים ומאפשרות לי להשקיע בלימודים.” הוא מחייך בשמחה: “זה אוכל טעים כמו של בית, כיף לי להגיע לארוחות הצהריים ואני לא מפספס אפילו ארוחה אחת”.

החוק הצליח בזמן קצר ליצור תהודה משמעותית כאשר כ-40 חברות וארגונים יצרו קשר עם נציגי הארגון בכוונה לסייע ולתרום מזון מבושל עודף. החוק החדש הינו רגע מכונן בפעילות הצלת המזון, באמצעותו יצליח הארגון להרחיב את פעילותו ולספק מזון איכותי ומזין לאילו הזקוקים לו באמת.

סדנאות תזונה חווייתיות להורים וילדים

תקופת הילדות היא תקופה קריטית בהתפתחות האדם בה מתגבשים הרגלי האכילה והעדפות של מזון. כמו כן, מחקרים רבים מצביעים על הקשר שבין הרגלי אכילה לקויים לבין מחלות כרוניות כגון: מחלות לב, כלי דם, סכרת וכד’. אנו בלקט ישראל מבינים שהחינוך לתזונה נכונה צריך להתחיל בילדות. שינוי התנהגותי בשלב זה של חייהם, יכול לשנות את עתידם של הילדים.

תכנית “תזונה לחיים” מתקיימת בארגון שנים רבות, ובאמצעותה אנו מקנים ידע וכלים לתזונה נבונה ובריאה לנתמכים. בעקבות הצלחת התכנית וההבנה כי קיימת חשיבות לחינוך מוקדם, הוחלט להתחיל בפיילוט של סדנאות תזונה ייעודיות להורים וילדים, בקרב אוכלוסיות מוחלשות בכל הארץ.

הסדנאות מועברות על ידי תזונאיות מוסמכות מטעם לקט ישראל ועוסקות בתזונה נכונה והקניית הרגלי אכילה בריאים. הורים וילדים לומדים יחד בפעילות חווייתית ומהנה, כיצד ניתן לבחור מזון בריא בתקציב מוגבל ובאותה ההזדמנות מפתחים את התקשורת בתוך המשפחה. הפעילות שמה דגש על חיבור בין ההורים לילדים באמצעות הכנת מאכלים משותפת ובכך מעודדת שיתוף ואחריות משפחתית.

סקר שנערך בתום חמש סדנאות, מצא כי מעל 40% מהמשתתפים שיפרו את הרגלי האכילה שלהם והם צורכים יותר ירקות ופירות. חלק ניכר ממשתתפים אלה לא צרכו ירקות ופירות. בנוסף, למעלה מ-70% מהמשתתפים בסדנאות אלו דיווחו על שינוי בינוני עד מהותי בהרגלי האכילה שלהם.

סמדר, מנהלת מחלקת תזונה ובטיחות מזון בלקט ישראל מסכמת: “זה נתון מדהים ומעיד על השפעה ניכרת בהרגלי האכילה על משתתפי הסדנא ולכן החלטנו לאמץ את תכנית הפיילוט באופן מיידי. מבחינתי הנתמך הוא הגורם החשוב ביותר” היא מוסיפה: “הידיעה שהסדנא מצליחה ליצור שינוי משמעותי לאורך זמן בחייה של משפחה שלמה, מרגשת אותי.”

דעתכם על העלון חשובה לנו