Menu

דו"ח שנתי 2022

שותפים ותומכים יקרים,

בשם צוות ההנהלה, העובדים והמתנדבים של לקט ישראל, ברצוננו להודות לכם על תמיכתכם המשמעותית בפעילות הארגון המאפשרת להציל ולספק מזון טרי, בריא ומזין לכל אותן אוכלוסיות הזקוקות לכך. אנו שמחים להציג בפניכם סקירה של פעילויות הארגון בשנת 2022.

סקירה כללית

השלכות מגיפת הקורונה עדיין בעיצומן ועשרות אלפי ישראלים, שהצטרפו למעגל העוני ונקלעו לחובות כבדים בשנתיים האחרונות, יצרו שכבה חדשה של נתמכים הזקוקים לסיוע במזון. כמו כן, יוקר המחייה והאינפלציה במשק מאתגרת את חייהם של האוכלוסיות החלשות בישראל והדרישה למזון הולכת וגוברת.

במהלך שנת 2022, הצלחנו להציל 27.9 אלף טונות של מזון, עלייה של 7% מהשנה החולפת. המזון הועבר ל-265 עמותות וארגונים שותפים ובאמצעותם לכ- 234,000 נתמכים ללא הבדלי דת, מגדר ומיקום גיאוגרפי, המתגוררים ביותר מ-100 יישובים ברחבי הארץ.

פעולות והישגים עיקריים בשנת 2022

  • הצלנו 26.5 אלף טונות תוצרת חקלאית
  • אספנו והצלנו 1.9 מיליון ארוחות מבושלות מחדרי אוכל מוסדיים, בתי מלון ומבסיסי צה"ל
  • 520,000 יחידות בנות חצי ליטר מרק קפוא ו- 500 ק"ג סלטים שהוכנו מעודפי ירקות שנאספו על ידנו מהחקלאים וחולקו לקשישים
  • 100 סדנאות לתזונה נבונה (כ- 400 מפגשים) למגוון אוכלוסיות המוגדרות בסיכון, בעברית, בערבית וברוסית
  • קבלנו את חותם האמינות היוקרתי של דן אנד ברדסטריט ישראל, המוענק לכ- 5% מכלל החברות והארגונים במשק, לאחר בדיקה קפדנית ועמידה בקריטריונים של מומחי דן אנד ברדסטריט
  • ביקרו אצלנו נציגים מבנקי מזון בעולם: אורוגואי, קנייה, גאנה והפיליפינים במטרה ללמוד ולהכיר את מגוון פעילויות הארגון. חלקנו איתם מהידע והניסיון שצברנו במשך השנים

פרויקט הלקט החקלאי

במהלך שנת 2022, הצלנו 26.5 אלף טונות במגוון של למעלה מ- 60 סוגים של ירקות ופירות, שנקטפו ונאספו מחקלאים ובתי אריזה. נתון זה משקף עלייה של 6% בכמות היבול שהוצל השנה ביחס לשנה שעברה. נרשמה עליה משמעותית בהצלה של אבטיחים, ענבים, גזר, בטטות ו- 6 סוגים של פירות הדר. מבין 60 סוגי הירקות והפירות שחולקו, 80% היו ממגוון הסוגים המועדפים ביותר על העמותות והנתמכים המוגדר על ידנו "הסלט הישראלי" (עגבניה, מלפפון, בצל, גזר, תפוחי-אדמה, ירקות שורש, ופירות עונתיים). השנה לא הצלחנו להגיע ליעד שהצבנו להצלת 30 אלף טונות, זאת בעיקר בשל קיטון בכמות העודפים מבתי האריזה. בשנת 2022 רק כ-29% מהתוצרת המוצלת מקורה מבתי האריזה, לעומת 41% בשנת 2021. סיבה נוספת היא שהעמותות  השותפות שלנו, הגיעו לקצה יכולת הקליטה של חלק מהתוצרת ולא הזדקקו לכמות תוצרת שניתן היה לספק, לכן מראש תוצרת זו לא נאספה על ידינו כדי למנוע אצלנו את הבזבוז.

בנוסף, 30 עמותות חרדיות הפסיקו את השותפות איתנו במהלך שנת השמיטה ולא ספקנו להם תוצרת חקלאית. עמותות אלו כבר חזרו לשותפות ופעילות עם תום שנת השמיטה.

במאמץ לשפר את איכות התוצרת המוצלת, הארגון החמיר את הסטנדרטים לפעילות הקטיף וכן את בקרת האיכות בזמן האספקה כך שמדי חודש נבדקות 25 נקודות קצה. כתוצאה מכך, 88% מהתוצרת שהועברה לעמותות הייתה בדרגה A, ו- 10.5% בדרגה B, 1.5% מהתוצרת לא עמדה בבקרת האיכות ולא הועברה לעמותות.

פרויקט הלקט החקלאי ממשיך לצמוח ואנו ממשיכים לחזק את הקשר עם החקלאים תורמי התוצרת ומשתמשים בכל הכלים והאמצעים העומדים לרשותנו בכדי לגייס חקלאים נוספים ולהגדיל את היקף התוצרת המוצלת. בשנת 2022 עבדנו עם 715 חקלאים, מתוכם 88 חקלאים חדשים, גידול של 16% לעומת שנת 2021. הצלחה זו נובעת מפעילות שיווק ויחסי ציבור ממוקדת לחקלאים, גיוס עובדי שטח נוספים למחלקת הלקט החקלאי ופיתוח אפליקציה המאפשרת לחקלאים לדווח לארגון על עודפי תוצרת זמינים בלחיצת כפתור בלבד. 

השלכות המלחמה באוקראינה הורגשו גם בארץ, כאשר חקלאי ישראל איבדו מהיכולת לייצא תוצרת.

על אף שלקט ישראל אינו משלם לחקלאים עבור תרומתם, באופן יוצא דופן הוחלט לגייס כספים עבור תמיכה בהם ולסייע ברכישת 2,500 טונות של ירקות שורש שיועדו להשמדה. חלק מכספי גיוס הקמפיין שימשו אותנו גם בראש השנה לרכישת סממני החג במטרה לשמח את הנתמכים, ביניהם: כרישה, תמר, דלעת, רימונים ותפוחים.

פרויקט המרקים

בשנת 2021 החל הארגון בפיילוט להכנה וחלוקה של מרקים איכותיים המיוצרים מעודפי התוצרת החקלאית המגיעה למרכז הלוגיסטי. המרקים חולקו לנזקקים במטרה להגדיל את מגוון המזון הבריא הנצרך על ידם, ואף במטרה להאריך את חיי המדף של התוצרת החקלאית. תחילה יוצרו 4 סוגים של מרקים ולאור המשוב החיובי שקיבלנו מהעמותות השותפות שלנו, שיתוף הפעולה עם חברת "מבושלת" התרחב וכיום אנו מייצרים 7 סוגים של מרקים טעימים ומזינים: מרק עגבניות עם אורז, מרק עדשים, מרק אפונה, מרק שעועית, מרק ירקות, מרק חרירה ומרק כתום, כולם ללא חומרים משמרים, המחולקים בעיקר לקשישים וכאלה שאינם מסוגלים לבשל בעצמם.

בשנת 2022 סופקו 520,000 מרקים באמצעות למעלה מ- 50 עמותות וארגונים שותפים. אנו רואים בפרויקט זה הצלחה גדולה, כאשר הדרישה למרקים גוברת בתקופות הקרות. השנה החלטנו גם לייצר סלטים מבושלים מעודפי התוצרת החקלאית הנפלאה שאנו מצילים, כך שנוכל להמשיך לגוון ולהעשיר את התפריט של הנתמכים גם בתקופת הקיץ. פוטנציאל צמיחת הפרויקט גבוה, אך מבדיקה שערכנו נדרש סיוע לעמותות בתשתית מתאימה לאחסון המרקים  והסלטים ולכן אנו נמשיך להשקיע בהרחבת התשתיות בעמותות כך שיוכלו לקבל ולספק מרקים וסלטים מזינים לכל מי שזקוק להם.

אספקת ארוחות מבושלות

אספקת הארוחות בשנה החולפת התבססה ברובה על ארוחות מוצלות ובכמה מקרים על רכישת ארוחות. סך הכל סופקו כ- 1.9 מיליון ארוחות חמות ל- 40 עמותות וארגונים שותפים.

הצלת ארוחות: בשנת 2022 הציל הארגון 1.82 מיליון ארוחות חמות, עליה של כ- 27% בהשוואה לשנת 2021. הארוחות הופצו באמצעות 8 מרכזי חלוקה (האבים) בפריסה ארצית. התחום של איסוף מזון מבושל המשיך וממשיך להשתנות בעקבות השלכות הקורונה והמעבר של חברות עסקיות למתכונת עבודה מהבית ושינוי מודל ארוחות הצהריים מצורת הגשה של בופה- לארוחות המיוצרות לפי הזמנה. כתוצאה מכך עודפי המזון שניתן להציל פוחתים משנה לשנה. לאור כל האתגרים העומדים לפנינו אנו ממשיכים להרחיב ולהעמיק את הקשר עם צה"ל, ספק המזון הגדול ביותר של הארגון. בשנת 2022: אספנו ארוחות מ-46 בסיסים בכל רחבי הארץ, הגדלנו את מספר רכבי הצלת המזון באיזור אילת ל- 3 והצלנו מזון מ-17 בתי מלון ובסיסים באזור זה. בנוסף, פתחנו 4 מסלולי איסוף איזוריים חדשים: באזור הדרום (דימונה- ב"ש), באזור המרכז (רמלה, לוד ות"א) ובאזור הצפון (חיפה וקריות).

רכישת ארוחות: בשנת 2022 רכשנו 80,000 ארוחות עבור קשישים (ירידה של 240,000 ארוחות  לעומת הרכש בשנת 2021), פרויקט שהתחיל בתקופת הקורונה. בשנת 2023 הרכישה תופסק והפרויקט יחזור להתמקד אך ורק בהצלת מזון. חשוב להדגיש כי כל הקשישים שקבלו את הארוחות שמקורן ברכישה, נמצא להם פתרון חלופי וימשיכו לקבל מזון.

לוגיסטיקה

תהליך העברת ניהול המלאי למערכת ממוחשבת נמצא בעיצומו ויושלם בשנת 2023. ייעול התהליך תוך ביצוע שינויים בצוות שאחראי על ניהול מערכת המלאי הובילו בשנה החולפת לשיפור באורך חיי המדף של התוצרת, לשיפור בבקרת האיכות ובאופן המעקב אחר אלפי הדולבים והארגזים.

ההתייעלות המשמעותית במיון ושטיפת התוצרת באמצעות מיכון מתקדם מאפשרת למערך הלוגיסטי במרכז הלוגיסטי לקבל תוצרת במגוון צורות, מה שמאפשר לחקלאים להעביר אלינו מעודפי התוצרת בקלות ובמהירות.

אנו לא רק מצילים תוצרת חקלאית, אלא גם לוקחים על עצמנו את האחריות להעבירה ליותר מ-70% מהעמותות והארגונים השותפים שלנו באמצעות מערך הלוגיסטי שלנו, כאלה שאין ביכולתם לאסוף בעצמם. עליית מחירי הדלק בכ- 20% בשנה האחרונה ממשיכה לאתגר את הנזילות הפיננסית של הארגון.

תזונה ובטיחות מזון

אנו ממשיכים להדגיש את החשיבות של תזונה בריאה ומאוזנת תוך מתן שירות מכבד לנתמכים מקבלי מזון כאחד מערכי הליבה של הארגון. במהלך שנת 2022 קיימנו למעלה מ- 400 מפגשים של סדנאות לתזונה נבונה, ב- 45 ערים בפריסה ארצית, תוך התמקדות באוכלוסיות מוחלשות בניהם קשישים ובסדנאות משותפות של הורים וילדים. סקר שערכנו בקרב משתתפי הסדנאות בשנה באחרונה הצביע על שינוי מתון עד משמעותי בהרגלי התזונה של 70% מהמשתתפים בזכות הסדנה.

למרות המחסור בכוח אדם, השקענו משאבים ומאמצים רבים בכדי לשפר את איכות התוצרת המגיעה לעמותות, הגדלנו את מספר הבקרים בשטח ואת כמות הביקורים בעמותות. בשנת 2022 ערכנו בממוצע 70 ביקורי בקרת איכות מזון בעמותות כאשר הבקר דירג את העמותות לאחר כל ביקור. הציון הממוצע של כלל העמותות עומד על – 89%. נאלצנו להפסיק את שיתוף הפעולה עם 3 עמותות שמקבלות מזון מבושל לאחר שלא עמדו בסטנדרטים של בטיחות מזון. על אף התוצאות משביעות הרצון המשקפות עבודה ומאמץ לאורך שנים, הקניית ערכים של שמירה על בטיחות מזון לעמותות ולארגונים היא תהליך מאתגר ואנו ממשיכים להשקיע בכך משאבים. בשנת 2022 הארגון השקיע למעלה ממיליון ₪ בשיפור התשתיות ב- 32 עמותות, בין היתר: חדרי קירור, מקפיאים, מדפים ומלגזות. ההשקעה בתשתיות תסייע לעמותות לקבל ולחלק יותר מזון ולעמוד בסטנדרטים שהצבנו לאבטחת איכות המזון.

שיווק ויחסי ציבור

השנה הושקעו תהליכים ומשאבים בפעילות השיווק והיח"צ במטרה להעלות בקרב הציבור את המודעות לנושא של אובדן מזון ובזבוזו ולחברם לפעילות של לקט ישראל. כדי להשיג את המטרות פעלנו במספר דרכים: גייסנו את נלי תגר, שחקנית, אשת תקשורת, סטנדאפיסטית- מחוברת לנושא הקיימות ובזבוז המזון והיא משמשת כשגרירת הארגון. השקנו שפה תקשורתית חדשה תחת המסר "לא חראם?!" שיתחבר לכל אחד ואחת עם זריקת מזון, לא חראם לזרוק כאלה כמויות של אוכל מצוין, כשיש אנשים שיכולים ליהנות ממנו?! חיזקנו את הנוכחות של הארגון בטלוויזיה, וברשתות החברתיות תוך שימוש בשגרירים מובילי דעת קהל. הגענו לקהלים נוספים וחדשים שעכשיו מכירים את לקט ישראל ומצטרפים למערך התורמים שלנו. החשיפה הרחבה מסייעת לכל בעלי העניין בארגון ומחוצה לו, וכבר נותנת את אותותיה בכמות הפניות ותשומת הלב הציבורית שמקבל הארגון.

בחודש נובמבר 2022 פרסמנו את הדו"ח ה-7 לאובדן מזון והצלת מזון בישראל, שנכתב בשיתוף BDO, והדו"ח השלישי בשיתוף המשרד להגנת הסביבה. גם הדו"ח הנוכחי מציג נתונים קשים של היקף אובדן המזון בישראל העומד על 2.6 מיליון טונות, כמחצית מהמזון האבוד הוא בר הצלה וראוי למאכל בשווי של כ-7.5 מיליארד ₪. בדו"ח פרק חדש ומורחב ובו השוואה בין-לאומית אודות אובדן מזון לנפש ומדיניות להצלתו. הפרק נכתב בשיתוף 'מחקר אטלס' אשר נערך ע"י הקליניקה למדיניות ומשפט מזון של בית הספר למשפטים באוניברסיטת הרווארד (FLPC) ורשת בנקי המזון העולמית (GFN). שילוב הקליניקה למשפט של אוניברסיטת הרווארד, זו תמיכה מקצועית ומשמעותית בחשיבותו של הדו"ח. אנו ממשיכים להדגיש את חשיבות הנושא וסבורים שעל מדינת ישראל לגבש מדיניות ממשלתית סדורה לעידוד הפחתת אובדן מזון ולאמץ כלים מתקדמים להתמודדות.

בשנה האחרונה השקענו מאמצים רבים כדי לשפר את איכות רשימות התפוצה של הארגון ולמצוא דרכי תקשורת וגיוס כספים נוספים עם העוקבים שלנו ותורמים חדשים במיוחד לאור ההגבלות שמערימות הרשתות החברתיות.

מערך המתנדבים של לקט

עם פתיחת השמיים והחזרה לשגרה חזרו אלינו המתנדבים המסורים שלנו מהארץ והעולם, שמגיעים לקטיף ולמרכז הלוגיסטי, מסייעים בחלוקת מארזי מזון לשבת לקשישים, ומהווים חלק בלתי נפרד מהפעילות השוטפת של הארגון,

בשנת 2022 התנדבו בלקט ישראל כ- 54,000 מתנדבים, גידול של 300% לעומת שנת 2021. 90% מישראל ומתוכם 600 חברות עסקיות  שעובדיהן התנדבו בפעילויות שונות.

גיוס משאבים

בשנת 2022 50% מהתורמים לארגון היו מישראל ו-50% מרחבי העולם. במהלך השנה גויסו 84 מיליון ₪ ירידה של 8% בהשוואה לשנת 2021. הירידה בהיקף התרומות הייתה צפויה לאור העובדה שחלק גדול מהתרומות בשנת 2021 ייועדו לסיוע לנפגעי הקורונה וחלקן לא חודשו בשנת 2022.

לקט ישראל עושה כל שביכולתו כדי להעריך את יכולת גיוס הכספים של הארגון, תוך כדי שיפור וייעול המערך ומציאת פלטפורמות חדשניות. במהלך 18 החודשים האחרונים גויסו 4 אנשי צוות למחלקת גיוס הכספים, תוך מיקוד פעילותם בתרומות המתקבלות מתורמים בסדר גודל בינוני ובפעילות מול המגזר העסקי.

לאחרונה עבר הארגון למערכת CRM חדשה במטרה לנהל בצורה יעילה יותר את מערך התורמים והמתנדבים.

קשרי ממשל

חוסר היציבות הפוליטית ממשיך לגרום לתסכול רב, מאחר ומחלקת קשרי ממשל השקיעה זמן רב ואנגריה בבניית שיתופי פעולה עם חברי כנסת בעוד חלקם נאלצו לעזוב את תפקידם או לא נבחרו מחדש. אנו מקווים שהממשלה החדשה שנבחרה תוכיח את עצמה כבעלת פוטנציאל לטפל בבעיית חוסר הביטחון התזונתי באמצעות מהלכים של מניעת בזבוז המזון והצלת מזון. למרות כל הפעילות שנעשית, ופרסום הדו"ח בשיתוף משרד ממשלתי, עדין אין כל תמיכה כספית מהממשלה לפעילות הצלת המזון והעברתו לנתמכים. לקט ישראל המשיך לייעץ למשרד הבריאות בנושא קביעת תקנים לבטיחות מזון בעמותות. למרבה הצער כל הנסיונות לייצר שיתוף פעולה עם משרד החקלאות עלו בתוהו ולא הצלחנו והוביל תוכנית עם משרד החקלאות לפצות חקלאים התורמים מעודפי התוצרת שלהם במקום להשמידה. יחד עם זאת, הושגה הצלחה: הכרה בתוצרת טרייה שמקורה בהצלה, כחלק מהמכרז הממשלתי שמספק היום מזון בסיסי ל- 26,000 משפחות נזקקות בישראל.

עם המבט קדימה לשנת 2023

על אף חוסר היציבות הכלכלית, מאמין לקט ישראל ביכולתו להצליח להרחיב את היקפי הפעילות גם בשנת 2023. אנו מציבים לעצמנו יעד להציל 29,000 טונות של תוצרת חקלאית, ובמטרה לייעל את דרכי האיסוף, המיקוד יהיה בבתי אריזה. במזון המבושל היעד הצלה של כ- 2 מיליון ארוחות חמות בשנה, תוך העמקת הקשר עם צה"ל, תורם המזון הגדול של הארגון, ובחינת כדאיות ההצלה מחברות קייטרינג ותורמי מזון קטנים, אספקה של כ-520,000 מרקים וסלטים העשויים מעודפי התוצרת החקלאית.

יעדים ומטרות לשנת 2023:

  • שימוש בטכנולוגיה לשיפור וקידום פעילות הארגון:
    • המשך הכנסת מיכון במיון ובאריזה במרכז הלוגיסטי.
    • שימוש במערכת IT למעקב אחר כל הדולבים והארגזים למנוע אובדנם.
    • מערכות בקרה על כמויות והארכת חיי המדף של התוצרת המגיעה למרכז הלוגיסטי.
    • מחשוב כל התהליכים של מחלקת משאבי אנוש לכל אורך חיי העובד בארגון משלב האיתור ועד שלב סיום ההעסקה.
    • יישום והטמעת הפרויקט לזיהוי שטחים חקלאיים בעזרת לוויינים במטרה להגדיל משמעותית את היקף התוצרת שניתן להציל.
  • קידום הערכים הארגונים בנושא צריכת מזון בריא ומזין בבתי ספר: תחילה ב- 5 בתי ספר יסודיים, המשלבים חינוך לתזונה נבונה יחד עם אספקה קבועה של תוצרת טרייה. הפרויקט יעשה בשילוב ובמעקב בית הספר לתזונה באוניברסיטת אריאל.
  • אירוח נציגים מבנקי מזון ממדינות עולם שלישי, במטרה לחלוק איתם מהידע והניסיון שצברנו במשך השנים ולהוות עבורם מודל לחיקוי.

תודה על התמיכה והאמון לאורך זמן,

שלכם,

גידי כרוך גוזף גיטלר חתימות

פוסטים אחרונים

הרשמו לרשימת התפוצה שלנו

הצטרפו לעשרות אלפי אנשים שכבר מקבלים מאיתנו עדכונים שוטפים על פעילויות הארגון וכיצד ניתן לסייע.

עקבו אחרינו

סדנאות תזונה בריאה

זה בריא גם לכיס שלנו

לפרטים והרשמה לסדנאות התזונה של לקט ישראל

הרשמו כאן

שילחו ברכה
והצילו ארוחה

שילחו כרטיסי ברכה מקוונים למשפחה וחברים וסייעו לנו להציל מזון

ריכשו כרטיסי ברכה מקוונים

בשבילכם אלה אגורות

בשבילם אלה ארוחות

עגלו אגורות בכל רכישה בכרטיס האשראי למען הצלת ארוחות

עגלו לטובת לקט
לקט ישראל

לקט ישראל

דילוג לתוכן