Menu

דו"ח שנתי 2021

תומכים וחברים יקרים,

בשם צוות העובדים והמתנדבים של לקט ישראל, ברצוננו להודות לכם על תמיכתכם המשמעותית בפעילות הארגון המאפשרת לספק מזון טרי, בריא ומזין לכל אותן אוכלוסיות הזקוקות לכך. אנו שמחים להציג בפניכם סקירה של פעילויות הארגון בשנת 2021.

סקירה כללית

על אף שכלכלת ישראל מראה סימני התאוששות מעודדים, ההשלכות הכלכליות של מגפת הקורונה נותרו משמעותיות. עשרות אלפי עסקים קטנים שהכריזו על פשיטת רגל במהלך השנתיים אחרונות לא ייפתחו מחדש, רבים מהחוזרים לעבודה מיצו את חסכונותיהם וצברו חובות משמעותיים, כל זאת לצד העלייה במצוקה הנפשית ומשברים בתא המשפחתי כתוצאה מהסגרים, הובילו לעלייה בצורך במזון. בסקר שערכנו בקרב עמותות וארגונים שותפים, עולה כי חלה עלייה של כ- 42% בדרישה למזון לעומת התקופה שלפני משבר הקורונה.

הבטחון בארגון וביכולותיו, בצמיחתו המתמדת, בשימור ובהרחבת תורמי המזון השונים, שמירת היציבות הפיננסית ושיפור מערך התפעול כך שיתאים לתקופת המשבר, הובילו לצמיחה של כ- 30% במזון שהוצל וחולק השנה. כלומר, סיימנו את השנה בשיא כל הזמנים והצלחנו להציל 25 אלף טונות תוצרת חקלאית. המזון חולק באמצעות כ- 250 עמותות שונות לנתמכים בכל רחבי הארץ, ללא הבדלי דת, מגדר ומיקום גיאוגרפי. תקציב העמותה לשנת 2021 עמד על 75 מיליון ₪ (22.73 מיליון דולר).

פעולות והישגים עיקריים בשנת 2021:

  • הצלה של 25 אלף טונות תוצרת חקלאית.
  • הצלה של 1.4 מיליון ארוחות מבושלות מחברות קייטרינג, חדרי אוכל מוסדיים וצה"ל.
  • רכישת 320 אלף ארוחות מחברות קייטרינג תעשייתיות.
  • הכנת 92 אלף יחידות בנות חצי ליטר מרק קפוא, הכל מעודפי ירקות שנאספו על ידנו וחולקו לקשישים.
  • שיתוף פעולה עם מכון וינגייט לצורך למידה ומחקר ההשפעות של פעילות גופנית סדירה בשילוב תזונה בריאה על רווחתם ותפקודם של ילדים.
  • הדרכה בנושא הצלת מזון לבכירי ממשלת סינגפור.

פרוייקט הלקט החקלאי

במהלך 2021, הוצלו 25 אלף טונות של למעלה מ- 60 סוגים של ירקות ופירות, שנקטפו ונאספו מ- 595 שדות חקלאים ובתי אריזה. נתון זה משקף עלייה של 35% כמות היבול המוצל בשנה, וגידול של 26% במספר שיתופי פעולה עם חקלאים המספקים תוצרת.

בהתבסס על ייעוץ והמלצות פרו בונו של חברת הייעוץ מקינזי ושות', הגביר הארגון את מאמצי הגיוס ושימור החקלאים שלו, הרחיב את המוקד הטלפוני הייעודי להם והוסיף למערך שני רכזים שייפגשו עם החקלאים בשטח פנים אל פנים. הזדמנויות נוספות להצלת מזון התאפשרו בשל המעבר בשנת 2020, למרכז לוגיסטי גדול, 6500 מ"ר, המאפשר לארגון לקרר כמויות גדולות של תוצרת, ובכך נפתחו הזדמנויות של הצלת עודפים מבתי אריזה גדולים שנותרו עם כמות גדולה מאוד של עודפים.

גידול ירקות עצמאי בחוות הקטיף

עם פתיחת המשק מחדש, חידש הארגון את פעילות הגידול העצמאי שלו בחוות הקטיף בראשון לציון, כך שגידל 100 טונות ירקות שנקטפו על ידי מתנדבים.

פרויקט המרקים

ביוני 2021 החל הארגון בחלוקת מרקים איכותיים המיוצרים מעודפי התוצרת החקלאית המגיעה למרכז הלוגיסטי. המרקים מחולקים לנזקקים במטרה להגדיל את מגוון המזון הבריא הנצרך על ידם, ואף מאריך את חיי המדף של התוצרת החקלאית. בשיתוף פעולה עם חברת "מבושלת", יצרנו 4 סוגים של מרק ירקות, ללא חומרים משמרים, העומדים בסטנדרטים של מחלקת התזונה של הארגון. 

המרקים הוקפאו ונארזו במכלים של חצי ליטר וחולקו ל-20 עמותות וארגונים שותפים. מאז החל הפרויקט חילקנו כ- 92,000 מרקים. מהתגובות החיוביות שקבלנו נראה כי המרקים מספקים בסיס לפתרון בריא לארוחת ערב, בייחוד עבור קשישים שאינם מסוגלים לבשל בעצמם.

לוגיסטיקה

הצמיחה המהירה של פרויקט הלקט החקלאי אתגרה את מערך הלוגיסטיקה של הארגון. מצד אחד הגבלות הקורונה על מערך המתנדבים ומצד שני הקושי למצוא קוטפים שיהיו מספיק מיומנים. כדי להתמודד עם האתגרים, התגייסו עובדי הארגון לעבודה גם מעבר לשעות הרגילות, וחלקם גם 6 ימים בשבוע. חלק מעובדי מחלקות אחרות עברו הסבה לפעילות הלקט החקלאי, נרכשה מכונת מיון  חדשה ומשוכללת שמאפשרת התייעלות משמעותית בתהליך המיון ושטיפת התוצרת. הורחב מערך האספקה לעמותות כך שהגדילו את הקיבולת היומית מ- 97% ל- 130%. 

מתוך הכרה של האתגרים הנובעים מהתרחבות מתמדת של הארגון, גויס לראשונה מנהל ייצור. בתפקידו ובהדרכה של מהנדסי תעשייה וניהול, מעריך ומנטר את שטחי האחסון וההעמסה של התוצרת, אחראי לניהול המלאי, שיטת המעקב והתחזוקה של הדולבים והארגזים. בנוסף, מחלקת בקרת איכות המזון הגדילה את מספר הביקורים והביקורות בנקודות החלוקה בכדי להבטיח את איכות המזון בעת האספקה לעמותות.

אספקת ארוחות

אספקת הארוחות בשנה החולפת התבססה הן על ארוחות מוצלות והן על רכישת ארוחות. סך הכל סופקו כ-1.7 מיליון ארוחות חמות לעמותות וארגונים שותפים, ירידה של 30% בהשוואה לשנת 2020, הנובעת מצמצום משמעותי ברכישת ארוחות ומהשפעות הקורונה.

הצלת ארוחות: בשנת 2021 הציל הארגון 1.4 מיליון ארוחות חמות. המזון הופץ באמצעות 6 מרכזי אחסון (האב) בפריסה ארצית. התחום של איסוף מזון ממלונות ומחברות קייטרינג המשיך וממשיך לסבול כתוצאה מהגבלות הממשלה, סגירת ענף התיירות וגם מהמגמה המתמשכת של עבודה מהבית. לעומת זאת, הארגון העמיק את קשריו עם צה"ל כך שראינו עלייה של 17% בארוחות מוצלות מבסיסים צבאיים, המהווים 72% מכלל הארוחות המוצלות במהלך השנה. כל 10 מסלולי איסוף המזון שונו, נבנו מסלולים חדשים בכדי להבטיח יעילות כלכלית ונוסף מסלול חדש באזור מפרץ חיפה.

רכישת ארוחות: במהלך 2020, שינה הארגון באופן זמני את המודל העסקי שלו, ורכש מיליון ארוחות כדי לפצות על המזון שלא היה זמין להצלה. העלות לרכישת ארוחה גבוהה פי 5 מעלות ההצלה והאספקה. בכדי להבטיח המשך קיומו של הארגון תחת חזונו וייעודו להציל מזון, הוחלט בשנת 2021 לצמצם את רכישת הארוחות ל- 320 אלף ארוחות בשנה, ירידה של 68%. אספקה של מרקים קפואים ועלייה בכמות הירקות שסופקו לעמותות לקחו בחשבון גם את ירידה זו.

תזונה

בשנת 2021 נערכו 80 סדנאות תזונה (320 מפגשים) בעברית, ערבית, רוסית ואמהרית, למגוון רחב של אוכלוסיות המוגדרות בסיכון, ביניהן קשישים, אימהות חד הוריות ואימהות צעירות מהקהילה החרדית והפזורה הבדואית. המפגשים התקיימו באופן פרונטלי וגם בזום, תוך ביצוע מעקב וסקרים, שהצביעו על כך ש 88% מהמשתתפים בסדנאות היו בעלי מוטיבציה גבוהה לשנות את הרגלי התזונה שלהם או של משפחותיהם.

התזונאיות של הארגון ממשיכות להיפגש באופן שוטף עם תזונאיות בכירות ממשרד הבריאות, כדי להמשיך ולבחון דרכים להתמודד עם הבעיה ההולכת וגוברת של חוסר בטחון תזונתי והשמנת יתר בישראל. בנוסף, הארגון שותף לראשונה במחקר של מכון וינגייט שנערך בבית ספר יסודי בנתניה, הבודק השפעה של שיעורי חינוך גופני באופן יומיומי בשילוב לימודי תזונה נבונה ואספקה סדירה של תוצרת טרייה מלקט ישראל, על ביצועי התלמידים ממעמד סוציו אקונומי נמוך ובסיכון גבוה. התוצאות יושוו לקבוצת ביקורת של תלמידים שאינם חלק מהפרויקט.

התנדבות

במהלך 2021 גייס הארגון בהצלחה 18,000 מתנדבים (עלייה של 20% מהשנה הקודמת), שסייעו במרכז הלוגיסטי ובפעילויות הקטיף, ואף סייעו בחלוקת חבילות מזון לשבת לקשישים, בשיתוף עם עמותות וארגונים שותפים במרכז ובצפון הארץ. נראה שהמאמצים לגייס מתנדבים מהמגזר העסקי הוכחו כמוצלחים, כאשר 95% מהמתנדבים במרכז הלוגיסטי הגיעו כקבוצות מאורגנות מחברות וארגונים עסקיים.

מחלקת המתנדבים בארגון טיפלה בממוצע ב- 1,000 פניות בחודש, כאשר הארגון נאלץ להתמודד עם שינויים וביטולים רבים בשל הידבקות בקורונה, שיעור הביטולים עמד על 55% בממוצע. הארגון נאלץ למאמץ מוגבר בכדי למצוא פתרונות ולאפשר תמיכה בצוותי המרכז הלוגיסטי.

גיוס משאבים

במהלך השנה גויסו 84 מיליון ₪ (כ- 25 מיליון דולר), ירידה של 6% משנת 2020. בשל ריבוי פניות לתורמים וחוסר הוודאות הכלכלית המתמשך, הצפי היה לירידה אף יותר משמעותית, על כן הארגון עשה רבות כדי לשמור על תורמיו הקיימים ובכדי לגייס תורמים חדשים. בין היתר: 1. מערך מוקד טלפוני פנימי במטרה ליצור קשר עם תורמים רדומים בישראל ובארה"ב. 2. בנייה וקידום קמפיינים מקוונים לגיוס תרומות וקמפיינים להעלאת המודעות למותג באופן כללי. 3. קיום כנסים בזום לתורמים מעל 1,000 דולר, במטרה לעדכן אותם על פעילויות הארגון. 4. מחקרי תורמים. נראה שהתגובות אצל התורמים הגדולים והקטנים נשארו חיוביות.

במהלך 2021 קיים הארגון 21 קמפייני לגיוס כספים ברשת ובמדיה החברתית. שינויים שנעשו בפייסבוק, בחברת אפל ובגוגל מקשים יותר ויותר על גיוס הכספים ועל ניתוח הנתונים והפעילויות המקוונות, דבר שהוביל את הארגון לחפש חלופות למדיה החברתית. עבודה משמעותית הושקעה במערך המיילים, בפלטפורמת שליחת המיילים וברשימות התפוצה של הארגון במטרה להפחית את כמות האימיילים שנחסמים או שמגיעים לספאם.

שיווק ויחסי ציבור

בשנת 2021 נעשתה פעילות שיווקית אינטנסיבית בקרב קהילת החקלאים בישראל, שכללה קמפיין של 23 כתבות שפורסמו בעיתונות יומית, אירועי הכרת תודה לחקלאים על תרומתם, והשתתפות בכנסים מקצועיים, כל זאת במטרה להעלות את המודעות בקרב החקלאים לפעילות הארגון, לחזק את הקשר איתם ולרתום אותם לפרויקט הלקט החקלאי במטרה להגדיל את תפוקת התוצרת החקלאית. 

לאחרונה החל הארגון לעבוד עם חברת ייעוץ במטרה להבין את הגורמים המניעים או המונעים מהחקלאים לתרום את עודפי התוצרת שלהם, שיהיה הבסיס והידע לפעילות השיווקית בשנה הקרובה.

קשרי ממשל

15 שרים וחברי כנסת ביקרו במהלך השנה במרכז הלוגיסטי של לקט ישראל. מאמציו הרבים של הארגון להשיג תמיכה ממשלתית שתסייע במאבק להקטנת אי הבטחון התזונתי והצלת מזון ב- 2021 הביאו להצלחה ולהישג משמעותי. הארגון, יחד עם עמותות וארגונים שותפים, סייעו להקמת קבוצות לובי בכנסת, בראשות ח"כ עידית סילמן, הצליחו לראשונה להכניס את תקציב התמיכות למזון בבסיס התקציב של תקציב המדינה. הארגון ממשיך בעבודה מול ועם משרדי ממשלה להקצות תקציבים להצלת מזון.

לבקשת בכירי משרד החוץ של סינגפור ושגריר סינגפור בישראל, נפגשו אנשי ארגון לקט ישראל, בזום, עם גורמים בממשלת סינגפור במטרה להנחות אותם במגוון נושאים, ביניהם בזבוז מזון, חלוקה יעילה של עודפי מזון וקידום הנושא של מניעת פסולת.

הנהלה וצוות העובדים

המורל והחיבור של העובדים עם החזון ויעדי הארגון נותרו גבוהים, זאת על אף שהמחסור בכוח אדם הגדיל את עומסי העבודה האישיים של כל עובד. שחיקה בצוותים בהחלט מהווה סיכון ומחלקת משאבי אנוש עסוקה בגיוס מסיבי של עובדים חדשים. צוות הניהול של הארגון נשאר יציב לאורך 3 השנים האחרונות ומונה 11 מנהלים, הפועלים יחד בלכידות ובביטחון המאפשרים להנהלה לקחת סיכונים מחושבים וליזום תוכניות חדשות במטרה להתייעל ולהגדיל את התפוקה, כמו למשל פרויקט המרקים.

עם המבט קדימה- 2022

אנחנו עומדים להתחיל את שנת 2022, כאשר מצב הקורונה והכלכלה העולמית עדיין לא ברורים. דיווחים מהשטח מצביעים על כך שעל אף שאנשים חזרו לעבוד, החוב המצטבר שלהם יחד עם עליית מחירי המזון הותירו אותם בחוסר משאבים. לקט ישראל יעשה כל שביכולתו כדי להגדיל את התפוקה ולענות על הצורך ההולך וגובר במזון בקרב קשישים, משפחות חד הוריות וילדים בסיכון. 

יעדים ומטרות לשנת 2022:

  • הצלה והפצה של כ-30 אלף טונות תוצרת חקלאית, גידול של 20% מ2021.
  • הרחבת יכולות שתאפשר אחסון עד לגובה של 7 מ' (לעומת 4 מ' כיום) ובכך תגדל קיבולת האחסון ב- 75%.
  • הצלה של כ- 2.1 מיליון ארוחות חמות וחלוקתן לנזקקים, גידול של 24% לעומת 2020, פתיחת קווי חלוקה ומרכזי אחסון (האבים) חדשים באזורים: רמלה-לוד, אשקלון-אשדוד ובאזור כרמיאל.
  • גידול עצמי של כ- 500 טונות ירקות.
  • גיוס של כ- 40,000 מתנדבים שיסייעו לפעילויות השונות של הארגון, בעיקר מבתי ספר ומהמגזר העסקי.
  • השקעה נוספת בטכנולוגיה, כולל מערכת CRM חדשה לתרומות ומערכת מעקב ממוחשבת אחרי דולבים וארגזים.
  • הצלת מזון מבושל: תהליך ייעוץ בשיתוף חברת ייעוץ חיצונית לצורך ניתוח התהליך משלב מציאת הספק ועד לשלב ההפצה לעמותות ולנזקקים תוך הסקת מסקנות לייעול התהליך.
  • תמיכה בתוכנית שירותי הרווחה, הכוללת אספקת מזון למכולות חברתיות באזור ירושלים, נהריה וחיפה.
  • המשך עבודה עם משרדי האוצר, החקלאות, הרווחה והסביבה במטרה לקדם הצלת מזון כדרך האפקטיבית ביותר לטיפול בחוסר הבטחון התזונתי בישראל.

 

תודה על התמיכה והאמון לאורך זמן,

שלכם,

ג'וזף גיטלר                                                                                גידי כרוך

יו"ר ומייסד                                                                                 מנכ"ל

חתימות

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

פוסטים אחרונים

הרשמו לרשימת התפוצה שלנו

הצטרפו לעשרות אלפי אנשים שכבר מקבלים מאיתנו עדכונים שוטפים על פעילויות הארגון וכיצד ניתן לסייע.

עקבו אחרינו

סדנאות תזונה בריאה

זה בריא גם לכיס שלנו

לפרטים והרשמה לסדנאות התזונה של לקט ישראל

הרשמו כאן

שילחו ברכה
והצילו ארוחה

שילחו כרטיסי ברכה מקוונים למשפחה וחברים וסייעו לנו להציל מזון

ריכשו כרטיסי ברכה מקוונים

בשבילכם אלה אגורות

בשבילם אלה ארוחות

עגלו אגורות בכל רכישה בכרטיס האשראי למען הצלת ארוחות

עגלו לטובת לקט
לקט ישראל

לקט ישראל

דילוג לתוכן